Je BBQ-gerecht kruiden met rubs: als serieuze BBQ’er kun je daar niet omheen. Rubs gebruiken hoort bij het NEXT LEVEL BBQ-ing. Maar, hoe kies je nu de juiste rub voor het gerecht dat je die dag wil gaan maken? Wij gingen erover in gesprek met Jeffrey de Kwant, een specialist op het gebied van rubs.
Voorop staat altijd: iedereen heeft een andere smaak. Kies altijd wat je zelf lekker vind. Maar je kunt wel leren om je smaak te ontwikkelen. Jeffrey: ‘Bij alles wat wij eten en drinken gebruiken wij onze zintuigen als de neus, ogen en mond. In onze monden proeven wij zoet, zuur, zout, bitter en de 5e smaak umami. Daarnaast voelen we ook warm en koud. De meeste mensen eten met hun ogen. Als het gerecht er niet lekker uitziet slaan de meestal over. Zo is het ook in de wereld van de BBQ rubs. Naast de smaak is ook het uiterlijk (de kleur) belangrijk en ook de geur’.
Zelf nadenken over het BBQ-gerecht
Er zijn rub-merken die hun smaken een duidelijke naam geven: Beer can chicken of Sticky ribs. Dan weet je precies waar je het het best voor kunt gebruiken. Maar veel merken geven hun rubs een ‘conceptuele naam’ zoals ‘Black Snake’ of ‘Naked Gun Powder’ of ‘Rode magie’. Dat vraagt wat meer creativiteit van de gebruiker. Je moet immer zelf gaan verzinnen voor welk gerecht dit lekker is. Maar dat is wel waar je naartoe wil: zelf nadenken en ervaren wat lekkere smaakcombinaties zijn. Jeffrey heeft hiervoor een duidelijk advies: ‘Om smaak te begrijpen moet je veel proeven en met veel proeven bedoel ik dan ook echt heel veel. Het grappige hiervan is ook dat mijn smaken anders zijn dan de van jou. Er valt echt wel over te twisten. Wat bij mij vooral voorop staat is je zintuigen prikkelen met geuren en smaken. Herkenbaar aan mijn rubs is dat het minder zout bevat. Je kunt ze zelfs gebruiken door een saus, dressing of in een roomboter. En ze zijn gemaakt van zeer hoge kwaliteit kruiden en specerijen. Minder zout meer smaak is mijn lijfspreuk’ aldus Jeffrey.
Rubs kiezen op je emotie van de dag
Rubs moet je dus vooral ruiken en proeven. Zo kom je te weten of je deze echt lekker vindt. Wij adviseren ook altijd: zorg dat je een stuk of 5, 6 rubs op voorraad hebt. Als je aan de slag gaat dan kijk je die dag waar je zin in hebt. Denk aan de gerechten en bijgerechten die je gaat maken en ruik aan de potjes die je open hebt liggen. Dan is er altijd wel één waar je dan een goed gevoel bij hebt. Het is net als het kiezen van een bijpassende wijn, bier of whiskey. Je weet van een aantal merken of soorten hoe ze smaken en je dan kies je ook wat bij je stemming van die dag past. En zo is het ook met het kiezen van een rub. Wij nemen het advies van Jeffrey hartelijk over: veel proeven!
Zout in rubs
Over de rol van zout is de Jeffrey heel duidelijk. ‘Ik vind het persoonlijk erg jammer dat veel merken (te) veel zout bevatten, zodat je niet meer proeft wat er nu eigenlijk inzit en waar het naar zou moeten smaken. Of wat misschien nog wel erger is dat je niet meer proeft wat voor vlees je eet. Een gemiste kans. Je kan zoveel meer met kruiden en specerijen bereiken als je maar weet hoe en wat. Zout heb je nodig als een soort smaakversterker. Maar overdaad schaadt. De juiste balans is daarom ook erg belangrijk’.
Kunstmatige smaakversterkers in rubs: wij doen niet mee
Outlaw BBQ kiest er overigens heel bewust voor om geen rubs met kunstmatige smaakversterkers zoals E621, monoglutamaat of gistextract te verkopen. Wij vinden dat je als serieuze NEXT LEVEL BBQ-er hard je best doet om een topgerecht neer te zetten. Je kiest goede ingrediënten en doet veel moeite om goed vlees te pakken te krijgen. Ga het dan niet verpesten met kunstmatige rotzooi eroverheen. Dan is de smaak die je proeft én dertien in dozijn (want die smaakversterkers overheersen alles, ook jouw zorgvuldig opgebouwde smokey flavour) én eigenlijk ook gewoon hartstikke nep. ‘Leer werken met echte kruiden en specerijen. Dat advies wil ik als smaakmaker in de BBQ-wereld graag aan iedereen meegeven!’ sluit Jeffrey ons gesprek af. En dat wij zijn helemaal met hem eens!
Commenti