Op zoek naar een bijzonder recept? Check deze! Speciaal ontwikkeld voor Outlaw BBQ door Dennis Nooitgedagt van Neverdagt BBQ. Natuurlijk hebben we hem ook geinterviewd over zijn passie voor Next Level BBQ-ing. Dat interview lees je hier.
Benodigdheden Buikspek:
1 stuk buikspek, 750 gram, zonder zwoerd
3 teentjes knoflook
4 el balsamico azijn
2 el honing
1 tl fijn zeezout
2 takjes verse rozemarijn, alleen de blaadjes
3 tl Black Snake dry rub
Spiezen of satéprikkers (bij gebruik van houten prikkers, deze even een half uur laten weken in water)
Thermometer
gietijzeren rooster
Halve plate setter of indirecte zone
Bereiding Buikspek:
Prik met een scherp mes, aan de velzijde behoorlijk wat gaatjes in het vlees. Dit omdat de marinade dan goed in kan trekken. Snij hierna het buikspek in blokjes van 2x2 cm;
Voor de marinade doe je alle ingrediënten, behalve het buikspek, in een blender en draai je alles fijn;
Doe het buikspek in een kom en giet er de marinade bij, meng goed door elkaar. Zet dit afgedekt voor minimaal 24 uur in de koelkast;
Bereid je bbq voor, en deel deze in met een directe en indirecte zone, temperatuur 200*c en plaats je gietijzeren rooster;
Steek de blokjes buikspek op de spiezen en leg ze aan de directe kant van de bbq, gril alle zijden voor ongeveer 3 minuten en leg ze dan op het indirecte deel van de bbq. Sluit de deksel van de bbq steeds na het draaien of doorgaren op het indirecte gedeelte. Gaar het buikspek nu tot een kerntemperatuur van 74*c.
Benodigdheden Flatbread:
400 gram bloem
300 gram griekse of volle yoghurt
25 gram bakpoeder
9 gram fijn zeezout
10 gram Black Snake dry rub
Keukenmachine met deeghaak (dit kan ook prima met de hand, alleen ben je dan iets langer bezig)
deegroller
extra bloem om je werkblad te bestuiven
zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding Flatbread:
Meng de droge ingrediënten goed in de kom van de keukenmachine, voeg hierna de yoghurt toe en meng, met de deeghaak erop tot een mooie bal. Verdeel de deegbal in 4 tot 6 stukken.
Bestuif je werkblad met wat bloem en rol elk stuk uit tot een mooi groot flatbread van 1 a 1,5 cm dik.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak de flatbreads tot ze mooi goudbruin zijn.
(Dit kan eventueel ook in een skillet, boven direct vuur. Maar ik vind olie en open vuur niet de beste combinatie en bak ze liever gecontroleerd op mijn gasfornuis)
Benodigdheden Black Snake saus/dressing:
3 teentjes zwarte knoflook
2 el balsamico azijn
50 gram walnoot olie
100 gram zonnebloemolie (of een milde, neutrale olijfolie)
200 gram tomatenketchup
2 el honing
1 tl mosterd
1 el Black snake dry rub
peper en zout
Vulling van de saus/dressing:
1 sjalotje, brunoise gesneden
1 zoete puntpaprika, brunoise gesneden
4 takjes platte peterselie, fijngesneden
3 tl kappertjes, afgespoeld
Bereiding Black snake saus/dressing:
Draai voor de saus de zwarte knoflook, mosterd, honing, balsamico azijn, tomatenketchup en Black Snake dry rub fijn in een blender
Voeg als laatste, in een dun straaltje de walnootolie en de zonnebloemolie toe, terwijl je de blender langzaam laat draaien. Bij een saus of dressing als dit, altijd de olie als laatste toevoegen, terwijl je de blender langzaam laat draaien of je met een garde constant klopt. Dit voorkomt dat de saus/dressing gaat schiften en de olie dus scheidt van de andere ingrediënten en bovenop komt te drijven
Roer de sjalot, paprika, kappertjes en peterselie door de saus, maak op smaak met peper en zout en zet weg in de koelkast tot gebruik.
Overige benodigdheden voor de garnering:
gemengde sla
rode ui, in halve ringen
zoete puntpaprika gesneden
bosui, in dunne ringen
Time to plate!!
Beleg een Black Snake Flatbread met wat gemengde sla. Leg hierop een spies buikspek.
Verdeel er wat rode ui en paprika overheen. Schep een goede hoeveelheid saus over de spies
en maak af met de gesneden bosui...
Schrijf je trouwens ook in voor de Outlaw BBQ Nieuwsbrief onderaan deze pagina. Zo ontvang je recepten, artikelen en meldingen van events en nieuwe producten vanzelf in je mailbox!
Comments